Blog:滿洲語每日一詞2017年3月8日

From 语言维基
Jump to: navigation, search

About the Authors

Other recent contributors

Make this page better by editing it.
Pawmot

满洲语每日一词2017年3月8日

ᠮᡝᡩᡝᠰᡳ

送 信 人

ᠰᡠᠩ ᠰᡳᠨ ᡰᡳᠨ

ᠶᠠᠶᠠ ᠨᡳᠶᠠᠯᠮᠠ ᡳᠨᡳ ᠴᡳᠰᡠᡳ ᠮᡝᠵᡳᡤᡝ ᡤᠠᡳᠮᡝ ᠶᠠᠪᡠᡵᡝᠩᡤᡝ ᠪᡝ᠈ ᠮᡝᡩᡝᠰᡳ ᠰᡝᠮᠪᡳ᠉

講解

ᠮᡝᡩᡝᠰᡳ一詞由ᠮᡝᡩᡝ和後綴ᠰᡳ構成。ᠮᡝᡩᡝ的意思是快訊,而後綴ᠰᡳ常常用來表示從事某項工作的人。ᠮᡝᡩᡝᠰᡳ「快訊人」即送信人。

再來看定義部分,ᠶᠠᠶᠠ ᠨᡳᠶᠠᠯᠮᠠ(任何人)是邏輯主語,ᡳᠨᡳ ᠴᡳᠰᡠᡳ ᠮᡝᠵᡳᡤᡝ(他的私信,其中ᠴᡳᠰᡠᡳ私有的,ᠮᡝᠵᡳᡤᡝ信息)是賓語,ᡤᠠᡳᠮᡝ(持),ᡳᠨᡳ ᠴᡳᠰᡠᡳ ᠮᡝᠵᡳᡤᡝ ᡤᠠᡳᠮᡝ即「持他的私信」。注意ᡤᠠᡳᠮᡝ採用了動詞的以ᠮᡝ結尾的變形,作用是連接兩個關聯的動詞。ᡳᠨᡳ ᠴᡳᠰᡠᡳ ᠮᡝᠵᡳᡤᡝ ᡤᠠᡳᠮᡝ ᠶᠠᠪᡠᡵᡝᠩᡤᡝ(持他的私信行走)。ᠶᠠᠶᠠ ᠨᡳᠶᠠᠯᠮᠠ ᡳᠨᡳ ᠴᡳᠰᡠᡳ ᠮᡝᠵᡳᡤᡝ ᡤᠠᡳᠮᡝ ᠶᠠᠪᡠᡵᡝᠩᡤᡝ即「任何持他的私信行走的人」,其中ᠶᠠᠪᡠᡵᡝᠩᡤᡝᠶᠠᠪᡠᠮᠪᡳ(行走)的變形,動詞以ᡵᡝᠩᡤᡝ結尾(其他動詞根據元音和諧律還可能是ᡵᠠᠩᡤᡝ᠈ ᡵᠣᠩᡤᡝ結尾)的變形的作用是將動詞名詞化。這個名詞化了的動詞結構又嵌入X ᠪᡝ ᠰᡝᠮᠪᡳ的句式中(把X叫做Y,用於下定義)。整個句子「ᠶᠠᠶᠠ ᠨᡳᠶᠠᠯᠮᠠ ᡳᠨᡳ ᠴᡳᠰᡠᡳ ᠮᡝᠵᡳᡤᡝ ᡤᠠᡳᠮᡝ ᠶᠠᠪᡠᡵᡝᠩᡤᡝ ᠪᡝ᠈ ᠮᡝᡩᡝᠰᡳ ᠰᡝᠮᠪᡳ᠉」即「任何持他的私信行走的人,就叫做ᠮᡝᡩᡝᠰᡳ」。

返回首頁

閱讀拉丁轉寫版

提出反饋和建議

閱讀以前發佈的每日一詞

更正

之前寫的「(其他動詞根據元音和諧律還可能是ᡵᠠᠩᡤᠠ᠈ ᡵᠣᠩᡤᠣ結尾)」應改為ᡵᠠᠩᡤᡝ᠈ ᡵᠣᠩᡤᡝ(參見清文啟蒙第三卷PDF版本第二十六頁,以及穆林德所著《滿語語法》(此連結為英文)的第九頁第二十一條。正文中已更正。感謝文博先生指出此處錯誤!