Blog:满洲语每周一词2017年2月27日

From 语言维基
Jump to: navigation, search

About the Authors

Other recent contributors

Make this page better by editing it.
Pawmot

满洲语每周一词2017年2月27日

满洲语 每周一词

ᡠᠯᡩᡝᠨ

晨光

ᠠᠯᡳᠨ ᠵᠠᡴᠠᡵᠠᡵᠠ ᠣᠩᡤᠣᠯᠣ ᡨᡠᠴᡳᡵᡝ ᡝᠯᡩᡝᠨ ᠪᡝ᠈ ᡠᠯᡩᡝᠨ ᠰᠠᠪᡠᠮᠪᡳ ᠰᡝᠮᠪᡳ᠉

(御製增訂清文鑑第一卷天部天文類第一則)

講解[edit | edit source]

ᠠᠯᡳᠨ ᠵᠠᡴᠠᠮᠪᡳ是東方明的意思,ᠠᠯᡳᠨ ᠵᠠᡴᠠᡵᠠᡵᠠ ᠣᠩᡤᠣᠯᠣ是說東方明之前,ᡨᡠᠴᡳᡵᡝ ᡝᠯᡩᡝᠨ是說出來的光。可以發現,ᠠᠯᡳᠨ ᠵᠠᡴᠠᡵᠠ ᠣᠩᡤᠣᠯᠣᡨᡠᠴᡳᡵᡝ ᡝᠯᡩᡝᠨ這兩個短語的結構類似,都是用動詞的ᡵᡝ形式+名詞,表示“XX的XX”這樣一種邏輯關係。連起來,ᠠᠯᡳᠨ ᠵᠠᡴᠠᡵᠠᡵᠠ ᠣᠩᡤᠣᠯᠣ ᡨᡠᠴᡳᡵᡝ ᡝᠯᡩᡝᠨ就是說“在東方明之前出來的光”。接下來,“…ᠪᡝ᠈ XX ᠰᡝᠮᠪᡳ”這個結構是說“…就叫做XX”,是在給XX(這裏是ᡠᠯᡩᡝᠨ ᠰᠠᠪᡠᠮᠪᡳ)下定義,清文鑑中很多詞條的解釋都采取了這個句式。整句話連在一起,“ᠠᠯᡳᠨ ᠵᠠᡴᠠᡵᠠᡵᠠ ᠣᠩᡤᠣᠯᠣ ᡨᡠᠴᡳᡵᡝ ᡝᠯᡩᡝᠨ ᠪᡝ᠈ ᡠᠯᡩᡝᠨ ᠰᠠᠪᡠᠮᠪᡳ ᠰᡝᠮᠪᡳ”,就是說“在東方明之前出來的光,就叫做ᡠᠯᡩᡝᠨ ᠰᠠᠪᡠᠮᠪᡳ”。

西元二零一七年二月二十七日


Add your comment
语言维基 welcomes all comments. If you do not want to be anonymous, register or log in. It is free.